Pole henny Cassia Obovata - dlaczego warto?
Cassia wiąże się z białkami włosa, pokrywa je ochronną warstwą, która zapobiega utracie wody oraz odbija szkodliwe promieniowanie słoneczne. Włosy stają się grubsze, bardziej puszyste, gładkie i lśniące. Pole henny Cassia pomaga też zmniejszyć wypadanie włosów.
Cassia obovata, ziele do produkcji „bezbarwnej” henny pochodzi z indyjskiego Rajasthanu. Jest to czysta, pozbawiona pestycydów i chemicznych dodatków uprawa. Cassia jest pakowana w nowe, ekologiczne opakowania.
Pole henny Cassia (kasja) bardzo dobrze kondycjonuje włosy oraz nadaje im złotawą poświatę. Nie barwi włosów, ale nadaje im złoty blask. Cassię można stosować samodzielnie w celu pogrubienia i poprawienia kondycji włosów albo w mieszankach z ziołami barwiącymi (tutaj najlepiej odstawić ją do utlenienia osobno).
Sposób użycia
Umyj włosy szamponem (bez silikonów, najlepiej z dodatkiem SLES lub SLS, by lepiej doczyścić włosy przed koloryzacją).
Wymieszaj potrzebną ilość proszku (w zależności od długości i gęstości włosów) z ciepłą wodą o temperaturze około 50 °-60° C, aby utworzyć gładką pastę o konsystencji gęstej śmietany. Pozostaw hennę do utlenienia na co najmniej 30 minut (lub nawet na 12 godziny) w ciepłym miejscu. Dobrze jest dodać zakwaszacz (sok z cytryny, amlę, acerolę, sok jabłkowy, ocet jabłkowy, który pozwoli na lepsze wydobycie barwnika). Załóż rękawiczki ochronne, aby chronić ręce przed zabarwieniem. Zabezpiecz czoło, uszy i kark tłustym kremem, by nie uległy zafarbowaniu. Podziel włosy na sekcje, nakładaj dokładnie pastę od nasady po końce w każdej sekcji. Owiń głowę folią i nałóż ręcznik, aby zachować odpowiednią temperaturę (ciepło otwiera łuski włosa i ułatwia hennie penetrację). Pozostaw na włosach przez 2-3 godziny. Zmyj hennę ciepłą wodą. Wstrzymaj się od mycia włosów szamponem przez 24-48 h w celu utlenienia się farby na włosach i utrwaleniu efektu.
Jeżeli mieszasz cassię z innymi ziołami koloryzującymi włosy (henną itp.) radzimy odstawiać je osobno.
Skład: 100% Cassia Obovata
Kraj pochodzenia: Indie